Jumalat

Jumalilta voidaan pyytää esimerkiksi metsästys- tai kalaonnea, parannusta tai voimia. Jumalolentoja on äärimmäisen harvinaista tavata, mutta silti moni yhä uskoo niiden voimaan. Monet henkiolennot toimivat jumalien sanansaattajina.

Ahti & Vellamo

Ahti on veden hallitsija, joka suo antejaan eli kaloja niitä kauniisti pyytäville. Tästä juontuvat myös sana pyydys ja termi ”pyytää kalaa”. Ahtia luonnehditaan kunnioitusta herättäväksi, muttei pelottavaksi. Sen apua pyydetään myös esim. lähteitten kuivumiseen. Vellamo on kaunis veen emäntä, Ahdin vaimo.

Tapio & Mielikki

Tapio on metsien hallitsija, johon saatetaan viitata myös yleisesti metsästä itsessään puhuessa (esim. Tapio ei ole ollut suopea tänään = Ei ole ollut metsästysonnea). Tapiolaksi (myös Metsola) kutsutaan metsää kokonaisuutena eläimineen ja muine antimineen. Metsän eläimet ovat Tapion karjaa ja metsästä saatavat rohdot Tapiolan voitehia. Mielikki on metsän emäntä, Tapion vaimo, jolla on avain metsän antimien aarreaittoihin. Mielikiltä pyydetään metsästysonnea mutta myös sätitään itaraksi, jos metsästysonnea ei suotu. 

Ukko & Akka

Ukko on taivaan ja sään hallitsija, jolta erilaisten menojen avulla pyydetään sadetta mm. kuivina kausina. Ukkoa pidetään ylijumalana, jumalista kaikkein voimakkaimpana. Poikkeuksellisen valkoisia (kvartsi) ja usein myös erikoisen muotoisia kiviä kutsutaan Ukonkiviksi ja niillä uskotaan olevan erityistä suojaavaa voimaa. Niitä käytetään myös tuomaan apua mm. tulipalon sammutuksessa. Akka on Ukon vaimo, hedelmällisyyden jumalatar.