Uskonto

Tämä osio on työn alla!

Pohjolassa hallitsevana uskontona toimii Kalevalainen uskonto, johon kuuluu henkiolentojen lisäksi jumalia – tai oikeammin jumalpariskuntia. Henkiolentoja voi tavata kaikkialla ja hyvin arkisissakin tilanteissa, ja niiden kanssa pystyy kommunikoimaan kuka tahansa, mutta jumaliin yhteyden saaminen vaatii hengellistä harjaantuneisuutta. Tähän ovat perehtyneet Tietäjä ja hänen Seuraajansa.

Jumalat

Jumalilta voidaan pyytää esimerkiksi metsästys- tai kalaonnea, parannusta tai voimia. Jumalolentoja on äärimmäisen harvinaista tavata, eikä Tietäjäkään anna kenen tahansa ottaa kauttansa yhteyttä heihin.

Ukko & Akka

Ukko on taivaan ja sään hallitsija, jolta erilaisten menojen avulla pyydetään sadetta mm. kuivina kausina. Ukkoa pidetään ylijumalana, jumalista kaikkein voimakkaimpana. Poikkeuksellisen valkoisia (kvartsi) ja usein myös erikoisen muotoisia kiviä kutsutaan Ukonkiviksi ja niillä uskotaan olevan erityistä suojaavaa voimaa. Niitä käytetään myös tuomaan apua mm. tulipalon sammutuksessa. Akka on Ukon vaimo, hedelmällisyyden jumalatar.

Ahti & Vellamo

Ahti on veden hallitsija, joka suo antejaan eli kaloja niitä kauniisti pyytäville. Tästä juontuvat myös sana pyydys ja termi ”pyytää kalaa”. Ahtia luonnehditaan kunnioitusta herättäväksi, muttei pelottavaksi. Sen apua pyydetään myös esim. lähteitten kuivumiseen. Vellamo on kaunis veen emäntä, Ahdin vaimo.

Tapio & Mielikki

Tapio on metsien hallitsija, johon saatetaan viitata myös yleisesti metsästä itsessään puhuessa (esim. Tapio ei ole ollut suopea tänään = Ei ole ollut metsästysonnea). Tapiolaksi (myös Metsola) kutsutaan metsää kokonaisuutena eläimineen ja muine antimineen. Metsän eläimet ovat Tapion karjaa ja metsästä saatavat rohdot Tapiolan voitehia. Mielikki on metsän emäntä, Tapion vaimo, jolla on avain metsän antimien aarreaittoihin. Mielikiltä pyydetään metsästysonnea, mutta myös sätitään itaraksi, jos metsästysonnea ei suotu.

Henkiolennot

Pohjolassa elää lukematon määrä erilaisia henkiolentoja, joihin voi törmätä mitä erilaisimmissa tilanteissa. Niiden tiedetään olevan taikavoimaisia ja vahvoja, joten niitä kunnioitetaan, eikä niitä liiemmin kannata suututtaa.

Tietäjä & Seuraajat

Pohjolan hengellisenä johtajana toimii Tietäjä, jonka yhteyden jumaliin tekee äärimmäisen voimakkaaksi. Hän pystyy tarvittaessa valjastamaan jumalten voimia käyttöönsä ja kutsumaan henkiolentoja avukseen. 

Hiisi & Hiiden temppeli

Hiisi eli pyhä lehto on pyhä metsikkö, joka sijaitsee Rikalan kaupungista koilliseen. Keskellä metsikköä sijaitsee Hiiden temppeli. Hiisi on pyhitetty henkiolennoille ja vainajille, eikä sitä sovi hyötykäyttää millään tavoin – edes marjoja tai yrttejä ei Hiidestä kerätä. Metsikkö onkin hyvin koskematonta ja vaikeakulkuista kaikkialla muualla, paitsi temppelille johtavalla polulla.