Aikajana

 • Otsonkämmenen ryöstö & Metsänväen uusi johtaja
  Metsänväkeläinen Kide käy ryöstämässä Tapionkylässä sijaitsevan taikaesineen, Otsonkämmenen, jonka Metsänväki oli hiljan saanut haalittua Antero Vipusen luolasta. Ryöstön yhteydessä Kide ja Metsänväen johtaja Kalvassara ottavat yhteen, ja Kide pakenee kylästä jättäen vanhan johtajattaren kitumaan hankeen.

   

  Kalvassaran tytär Tyrni löytää äitinsä kuoleman kielissä, ja viimeisillän voimillaan vanha johtaja luovuttaa asemansa tyttärelleen. Tyrnistä tulee Metsänväen uusi johtaja.

 • Petturi Metsänväen riveissä
  Roihukylään tuodaan siro metsäläisneito Kide, joka kertoo Metsänväellä olevasta taikaesineestä ja heidän kostoaikeistaan. Neitokaisen silmistä paistaa epätoivo, halu lopettaa erimielisyydet. Tulenväen johtaja ymmärsi pian toisen olevan hyvin sinisilmäinen.. Tai ainakin näyttävän siltä. Neitokainen saisi ikuisen turvan Tulenväen riveistä, jos saisi tuon taikaesineen varastettua Tapionkylästä. Kide suostuu.
 • Metsänväen kosto – Matka Vipusen luolaan
  “Muuan metsänväkeläinen istui iltaa Rikalan tavernassa. Tuo kasveja kantava turkikas oli tuohtuneen järkyttynyt viimeaikaisista tapahtumista, joiden vuoksi moni sen laumatoveri oli menettänyt henkensä. Viinan virratessa myös tunteet tuosta kekri-illasta alkoivat solista sanoiksi. Yksi asia johti toiseen, ja lopulta tämä metsänväkeläinen sai kuulla tavernan pitäjältä Kärmekseltä, että Laaksossa, Antero Vipusen luolassa, voisi olla jotakin, mikä saattaisi kiinnostaa metsänväkeä.

   

  Tuo “jokin” oli kertoman mukaan taikaesine, jonka kantaja pystyi hallitsemaan karhuja mielensä voimalla. Kyllähän metsänväkeläiset taitoivat eläimien hallinnan, mutta ainoastaan itseään pienempien. Tuo taikaesine muuttaisi sen – ja sitten olisi aika Metsänväen koston.

  Metsänväkeläinen palasi kyläänsä Tapiolaan ja riensi kertomaan asiasta johtajattarelleen, Kalvaalle. Matka kohti luolaa, jossa Antero Vipunen – tuo valtava jättiläinen – nukkui ikiuntaan, saattoi alkaa..”

  Metsänväkeläiset onnistuvat saamaan taikaesineen tassuihinsa ja vievät sen Tapionkylän suojiin odottamaan kevättä, kun karhut heräävät.

 • Tulenväen kekriverilöyly
  Tulenväen johtaja sai heittopuukosta matkallaan Rikalaan Korpinevan ja Tapiolan välistä tietä pitkin. Heitto tuli Tapiolan siimeksestä, mikä sai johtajan uskomaan, että asialla oli joku metsänväkeläisistä. Epäilyä vahvisti se, että perään lähetetyt vartijat näkivät epäillyn juoksevan Tapionkylän porteista sisään.

   

  Tulenväen johtaja kävi kasvotusten tivaamassa tietoa Metsänväen johtajalta, siinä kuitenkaan onnistumatta. Katkerana tulenväkeläinen kävi hautomaan kostoa, ja toteuttikin sen syksyisessä kekrijuhlassa, jossa tulenväkeläiset hyökkäsivät pahaa-aavistamattomien metsänväkeläisten kimppuun juhlan pyhyyttä lainkaan kunnioittamatta. Moni väkeläinen sai tuossa taistelussa surmansa ja tapahtuma järkytti Laaksoa pitkän aikaa.

 • Ukkosenväki saapuu
  Laaksossa on jo jonkin aikaa huhuttu kummallisista lentävistä olennoista taivaalla. Joukko turkikkaita lähteekin eräänä iltana tutkimaan asiaa ja huomaa yhden näistä olennoista Ukonkalliolla erään luolan suulla. Tämä arka yksilö kertoo laumansa etsivän uutta asuinsijaa ja pyytää laumansa puolesta nöyrästi lupaa jäädä Laaksoon, johon myös joukon Tulenväkeläiset joutuvat mutisemaan vastahakoisen myöntymyksensä.
 • Kaskimaan partiointi alkaa
  Tulenväen johtaja päättää, että kevääseen mennessä kaikki kulku Tulenväen mailla kielletään. Myös oman väen kulkua rajoitetaan, jotta Kaskimaata saadaan reheivöitettyä ja näin ollen resursseja omaan käyttöön. Kaikki asiattomat kulkijat tuodaan kylään johtajan tuomittavaksi.