Laakso

  • Laakso
  • Elinkeino & talous
  • Ammatit Laaksossa
  • Kylät
  • Kartat

Laakso asutettiin väkien johdolla kauan aikaa sitten, joskin alueelle on myöhemmin eksynyt myös tavan turkikkaita. Laaksossa ikivanhojen perinteiden juuret ovat syvällä ja siellä ulkomaisia, moderneja outouksia katsotaan kummaksuen – etenkin vanhemman kansan toimesta. Laaksolaiset eivät varsinaisesti ole uusia tapoja ja keksintöjä vastaan, mutta niiden väkisin tuputtaminen aiheuttaa yhteisössä vääjäämättä varsin kärkkään reaktion – Laakson turkikkaat kokevat tutun ja turvallisen magian sekä vanhojen tapojen olevan ratkaisu kaikkeen. Laakso onkin enimmäkseen metsästäjä-keräilijäyhteisö, jossa taikuus, jumaluuksien ja vanhojen kalevalaisten uskomusten kunnioitus on suurena osana arkea aina elementtien hallinnasta erilaisten ongelmien ratkomiseen.

Laaksolaiset elävät hyvin perinteistä, askeettistakin elämää. Niiden elämäntapa perustuu keräilyyn ja metsästykseen, jolle Laaksossa onkin erinomaisen edellytykset. Rikalan myötä Laakson kylät ovat ryhtyneet myös vaihtokauppaan uuden kaupungin kanssa. Erityisesti rikalalaisia kiinnostavat vuorilta ja Kaskimaalta saatavat metallit ja jalokivet sekä harvinaiset yrtit ja muut kasvit.

Tässä on esitelty ammatteja, joita harjoitetaan lähes yksinomaan Laakson alueella.

Metsästäjä on erikoistunut villien eläimien metsästämiseen laumansa tarpeisiin – palkaksi päivän saaliista saa metsästäjä ruokaa ja yösijan kylänsä piikaintuvasta. Metsästäjä voi myös käydä kauppaa riistansa nahasta, luista, sarvista ym. kiinnostuneiden kanssa.

Keräilijä kerää luonnonantimia, kuten villiyrttejä, munia, luita ja marjoja, laumansa tarpeisiin – palkaksi päivän saaliista saa keräilijä ruokaa ja yösijan kylänsä piikaintuvasta. Vaihtoehtoisesti keräilijä voi myös itse käydä kauppaa löydöistään.

Piiat ja rengit toimivat palvelijoina johtajalleen. Ne mm. huolehtivat tarpeen vaatiessa kylän pennuista, siivoavat, valmistavat ruokaa ja juomaa sekä toimivat tarvittaessa myös johtajan juoksutyttöinä/-poikina. Työ on raskasta, mutta vastineeksi piiat ja rengit saavat aina päivittäisen ruokansa ja leposijan piikain- tai renkeintuvasta. Piiat ja rengit työskentelevät kylissään sen johtajalle.

Lisäksi on ammatteja, joita kaikki voivat harjoittaa asuinpaikasta riippumatta, sekä ammatteja, joita tulee hakea erikseen. Lue niistä lisää Maailma-sivulta.

Laaksossa sijaitsee useita kyliä, joista pääosa on rakennettu Väkipesien ympärille – noiden kylien asukaskunta perustuukin suurimmalta osin kyseistä väkeä edustaviin turkikkaisiin. Poikkeuksen näihin tekee Ahjola, joka on Kalevanniityn kupeessa sijaitseva tavan turkikkaiden yhteisö.

Laakson kartan löydät alta.

Laakson kartta