Parantajan kirja
Usein tavattuja vaivoja
Haavat
Voivat olla pinnallisia tai syviä, jopa luuhun asti ulottuvia. Mitä syvempi haava, sitä helpommin se tulehtuu. Tulehtunut syvä haava voi olla hengenvaarallinen. Tulehtunut haava on lämmin ja saattaa myös märkiä. Verenvuodon tyrehdyttämiseen voi vuodenajan salliessa käyttää hämähäkinseittiä. Haavoja voidaan tarvittaessa polttaa umpeen, mutta se on kivulias operaatio eikä toimi Tulenväkeläisillä, sillä ne ovat immuuneja tulen vaikutukselle. Paljon verta menettäneelle tarjotaan mahdollisuuksien mukaan rautapitoista maksaa.
Ihottumat & ihotulehdukset
Ihottuma voi aiheutua esimerkiksi hankautumisesta, myrkyllisistä kasveista tmv. Ne yleensä paranevat hyvin rohdoilla.
Ihotulehdus aiheuttaa märkivää ihottumaa, myöskarva lähtee tulehtuneelta alueelta ruven mukana. Hoitamattomana ihotulehdus leviää ja voi äärimmillään olla hengenvaarallinen (verenmyrkytys).
Silmätulehdus
Aiheuttaa silmän punoitusta, turvotusta, rähmimistä. Vilkkuluomi voi olla esillä. Hoidetaan rohdoilla.
Ontuminen
Johtuu yleensä nivelsärystä tai murtumasta.
Hammassärky
Voi johtua esimerkiksi haljenneesta hampaasta.
Kapi
Tauti, jonka aiheuttaa syyhypunkki. Yleisin oire on voimakas kutina, joka aiheuttaa karvan irtoamisen ja lopulta ihon rikkoutumisen. Tätä myötä myös iho paksuuntuu ja altistuu tulehduksille. Pitkälle edetessä punkkien määrän lisääntyessä kapiin sairastunut voi kärsiä myös anemiasta. Ei ole varsinaisesti hengenvaarallinen, mutta pidempään jatkuessa tulehtunut iho altistaa verenmyrkytykselle. Kapia sairastava yksilö yleensä karkotetaan kylästään tartuntariskin vuoksi.
Kaihi
Etenevä sokeutuminen, silmän tai silmien verkkokalvo harmaantuu vähitellen. Kaihin etenemistä voidaan hidastaa loitsuin, mutta sitä ei voi parantaa.
Kulkutaudit
Pohjolassa voi aika-ajoin event-luontoisesti esiintyä tarttuvia, mahdollisesti tappavia kulkutauteja. Näistä tiedotetaan, kun se on ajankohtaista.
Parannuskeinot
Taikuudella parantaminen
Taikuudella parantamiseen kuuluu erilaisten loitsujen ja taikakalujen käyttö, yleensä yhdistettynä rohtohoitoihin.
Rohdosyrttien käsittely
Parantajat keräävät yrtit yleensä itse, mutta joillakin vanhemmilla parantajilla voi olla avustajia tätä varten. Paras teho yrtistä saadaan tuoreena, mutta säilyvyyden takaamiseksi ne voidaan myös kuivata. Yrtit yleensä kuivataan ripustaen ne naruun ylösalaisin. Kuivamisen jälkeen kasvista voidaan tehdä esimerkiksi voiteita, haudukkeita tai teetä.
Teet ja haudukkeet
Tehdään yleensä kukka- tai marjaosasta kuumassa vedessä hauduttamalla. Myös koko kasvi tai sen juuri voidaan käyttää.
Voiteet
Rohto murskataan ja siihen lisätään rasvaa, hunajaa tai pieni määrä vettä.
Hauteet
Rohto murskataan ja levitetään kipeän kohdan päälle. Paketoidaan tiiviisti sidoksella, jotta haude saa muhia.