Roolipelaaminen

Pohjola on perinteinen tarinankerrontaroolipeli, jota pelataan foorumilla (myös Discord-chatissa pelaaminen on mahdollista). Roolipelin ideana on siis kirjoittaa vastapelaajan kanssa vuorotellen tarinaa, jossa kummankin hahmot ovat vuorovaikutuksessa toistensa ja ympäristön kanssa.

Pelivuorossa eli roolissa kuvaillaan ympäristöä, mitä hahmo näkee, kuulee, haistaa ja tuntee. Lisäksi voidaan kommunikoida ja reagoida vastapelaajan hahmon sanomisiin, tekemisiin ja eleisiin.

Roolit kirjoitetaan aina menneessä aikamuodossa hän-kertojalla (Esim. Musti asteli metsän siimekseen lehtien kahistessa sen tassujen alla). Kirjoittaessa käytetään kirjakieltä, mutta hahmo voi puhua murteella tai slangilla, kunhan vastapelaaja saa siitä selvää. Pohjolassa roolien pituudelle ei ole annettu minimivaatimuksia. Jos kuitenkin näyttää siltä, että joku pelaaja kirjoittaa aina hyvin lyhyitä rooleja, asiasta voidaan huomauttaa.

Foorumi- ja chatroolipelin suurin ero on tahdissa ja roolien pituudessa. Foorumilla vastapelaajan vastausta joutuu usein odottamaan useamman päivän, mutta rooli on yleensä myös kuvailevampi ja näin ollen pidempi. Chatroolipelissä taas vastaus tulee parhaimmillaan minuuteissa, mutta roolit ovat myös suppeampia ja lyhyempiä. Chatissa pelit on myös pelattava kerralla loppuun eli et voi noin vain poistua kesken pelin. Toki joskus peli saattaa venähtää ja on yksinkertaisesti pakko jatkaa peliä esimerkiksi seuraavana päivänä, mutta tällaisessa tilanteessa on keskusteltava vastapelaajan kanssa. Pohjolassa on mahdollisuus pelata molempia pelimuotoja, kuitenkin keskittyen foorumiin.

Pelitapahtumia on hyvä suunnitella joskus etukäteen ja esim. sivujuonia voikin ideoida muiden pelaajien kanssa Pohjolan Discord-ryhmässä. Myös hahmojen välisiä suhteita ja tapahtumia voi suunnitella ennakkoon ryhmässä. Liian pikkutarkaksi ei kuitenkaan kannata ryhtyä, jotta varsinaisessa pelissä säilyy mielenkiinto. Pelejä voi myös pelata suunnittelematta, tämä on täysin pelaaja- ja tapauskohtaista.

Peliseuraa voit hakea foorumilla sille tarkoitetussa osiossa tai Discord-ryhmässä. Voit myös luoda suoraan aloituksen peliin ja ilmoitella siitä ryhmässä ja/tai foorumilla.

Hahmo tulee pelata pelipaikalle, eli se ei vain ”ilmesty” vaikkapa metsään, vaan aloitusroolissa kerrotaan mistä ja miten hahmo tullut paikalle. Samoin peli on myös pelattava loppuun – hahmot on pelattava pois paikalta, jotta peli voidaan kuitata päättyneeksi.

Muista pelatessasi olla vuorovaikutteinen. Ei ole vastapelaajalle mukavaa, jos hän joutuu ”raahaamaan” toista pelaajaa mukanaan eli keksimään kaiken ”actionin” pelissä. Niinkin yksinkertaiset asiat kuin satunnaisen jäniksen metsästys tai kasvien keräily luonnossa tuovat jo mukavasti sävyä peliin.

Roolitekstissä erotellaan esimerkiksi puhe, ajatus ja tekeminen erilaisilla merkeillä, kursiivilla tai lihavoinnilla. Tästä on kerrottu enemmän foorumilla.

Sanastoa

hahmo © Sibe

Rooli eli peliviesti. Esim. ”Vastaan illalla sinun rooliisi.” tai ”Kirjoitan roolini huomenna.”

Peli eli peliviesteistä koostuva kokonaisuus. Esim. ”Vastaatko meidän peliin tänään?”

Takauma – peli, joka on jäänyt kesken ja sitä näin ollen jatketaan esimerkiksi seuraavana päivänä. Takaumia toteutetaan lähinnä chatpelissä.

Eventti/pelitapahtuma – ylläpidon käynnistämä isompi tapahtuma pelissä, johon kaikki halukkaat voivat osallistua. Toisinaan eventeissä voi olla tarjolla harvinaisia esineitä tai muuta vastaavaa hahmoille.

Peli/-roolijärjestys – järjestys, jossa pelaajat vastaavat rooleihin. Kahden pelaajan ollessa kyseessä tämä tapahtuu tietysti vuorotellen, mutta jos pelaajia on useampi, on hyvä sopia ennakkoon järjestyksestä ja noudattaa sitä.

In-game – pelissä tapahtuvat tai tapahtuneet asiat.

Off-game – Pelin ulkopuolella tapahtuvat tai tapahtuneet asiat, jotka on sovittu pelaajien kesken mutta niitä ei ole konkreettisesti pelattu. Off-gameen on aina kysyttävä erikseen lupa ylläpidolta, oletusarvoisesti kaikki tapahtumat pelataan!

NPC – lyhenne englanninkielen termistä non-player character eli hahmo, jolla ei ole varsinaista pelaajaa. Yleensä NPC-hahmoja ohjaavan ylläpitäjät kun sille on tarvetta. On myös NPC-hahmoja, joita kaikki pelaajat voivat käyttää tarpeen mukaan omien hahmojen ohessa.

Kiellettyä

hahmo © Wolf_Story

Teleporttaaminen – hahmosi ilmestyy paikkaan X ilman että sitä on pelattu sinne. Ei koske teleporttaustaitoa, joka saattaa liittyä joihinkin taikaesineisiin.

Munchaus tarkoittaa hahmon pitämistä ylivoimaisena, jolloin esimerkiksi mitkään iskut eivät osu siihen tai jos osuvat, hahmolle ei käy niistä mitään. Munchaamiseksi lasketaan myös se, ettei voimakkuus- ja kokoeroja oteta huomioon. Taistelussa pieni ja siro kettu ei voi olla voimakkaampi kuin raskasrakenteinen susi – pienen ketun on käytettävä muita keinoja kuin voimaa taistelussa pärjätäkseen. Samoin myöskään raskasrakenteisen hahmon ei ole mahdollista olla yhtä nopea ja ketterä kuin siron hahmon.

Autohittaus – toisen hahmon pelaaminen ilman lupaa, esimerkiksi niin, että kirjoitat roolissasi vastapelaajan hahmon lyöneen omaa hahmoasi, vaikka vastapelaaja ei itse ole näin kirjoittanut.

Jakaantuminen – useammassa paikassa samaan aikaan oleminen. Hahmolla voi pelata maksimissaan kolmea peliä samanaikaisesti, mutta tällöin on mietittävä, missä järjestyksessä pelit ovat tapahtuneet aikajanalla.

Jäikö jokin mietityttämään? Kysy rohkeasti, yhteystiedot löydät etusivulta!